ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Міжнародний день благодійництва: як в Коломиї платили в супермаркетах за стареньких

5 вересня, в міжнародний день благодійництва в Україні пройшла  шоста хвиля всеукраїнського флешмобу #letshelpbabusya, котрий ще починаючи із 2018 року започаткував БФ Let’s help. Проте вперше серед 33-х міст учасників акції була Коломия.

Мета акції привернути увагу суспільства до критичної ситуації, в якій опинилися самотні літні люди України. Близько 300 тисяч пенсіонерів України щомісяця отримують мінімальну пенсійну виплату.  Молодій родині цих коштів вистачає на кілька закупок в  супермаркетах. А бабусі й дідусі повинні зі своєї пенсії оплачувати комунальні послуги, купляти продукти, ліки. Багато з них одинокі, і ледь зводять кінці з кінцями. 

Як це працює і де проводилась акція в Коломиї? 

Під час флешмобу волонтери, від даного фонду перебувають в магазинах в період з 10:00 до 15:00 пропонуючи  літнім одиноким відвідувачам докомплектувати кошик (покласти те, що бабуся чи дідусь давно мріяли купити, але не могли собі дозволити. Волонтери оплачують покупку коштами МБФ Let's help або, за бажанням, з власного гаманця. 

Середній чек складає 200 - 250 грн.

В Коломиї дана акція проводилась в супермаркеті «АТБ» за адресою вулиця Полковника Семена Палія, 26Б. Місцевим волонтером виступила наша колега журналістка, молода мама Юлія Марціновська. 

«На одному з каналів у соціальній мережі Telegram дізналася, що такий флешмоб проходитиме в Україні. Організатори пропонували долучитися до волонтерів в Івано-Франківську, бо з Коломиї надійшла лише одна заявка, але вирішила популяризувати такий флешмоб у рідному місті, навіть якщо доведеться бути єдиним волонтером. Моїм завданням було пропонувати літнім людям оплатити їхню покупку чи навіть доукомплектувати, якщо є продукти, в яких вони постійно собі відмовляють через брак коштів. Сьогодні вдалося оплатити покупки 6 пенсіонерам. Всі жінки. Як правило, люди редагували позитивно, для багатьох це дещо несподівано, лише один дідусь відмовився. Загалом я неабияк втішена, що змогла долучитись до цієї акції допомоги літнім людям»

Допомагати легко

Лідія Афанасівна, одна із тих якій сьогодні оплатили всі обрані нею продукти харчування.

«В нас дуже мала пенсія, інколи не вистачає навіть купити ліки. Я досі під враженням і навіть не знаю кому дякувати за цей вчинок. Коли йшла до супермаркету і гадки не мала про таке, це вперше зі мною.»,  ділиться жінка

Такі акції вкотре показують нам, що варто пам’ятати про тих людей, які поруч, немічних, стареньких, калік, соціально не захищених. Адже зовсім не  важко запитати – «Чи все у вас добре?», «Можливо вам допомогти?», або «Оберіть продукти, які вам необхідні - я оплачу?», просто так, за щире дякую, і погляд очей наповнений вдячністю та любов’ю.

 

Автор Віталій Бирчак