ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Розпорядок богослужінь на Страсний тиждень у Катедральному соборі Преображення Господнього в Коломиї

Коломийсько-Чернівецька єпархія опублікувала розпорядок Богослужінь в Катедральному соборі Преображення Господнього в Коломиї на Страсний Тиждень.

Страсний тиждень (Седмиця; страсть в ц.-сл.— страждання) — останній тиждень Великого посту, що наступає завербним тижнем і передує Пасці. У страсний тиждень згадується Таємна Вечеря, страждання, розп'яття і поховання Ісуса Христа. Усі дні Страсного тижня звуться «Великими» — Великий Понеділок, Великий Вівторок тощо, також уживається епітет «Страсний».

Особливо важливими вважаються останні три дні перед Великоднем — Великі четвер, п'ятниця та субота. У кожний з них на службах читаються уривки з Євангеліє, що розповідають про страждання Христа. У четвер віруючі згадують становлення таїнства причастя Тіла і Крові Христових — євхаристії. Велика п'ятниця — найскорботніший день, тому що саме в п'ятницю Ісус був розп'ятий і помер на Хресті, викупивши людські гріхи. У суботу тіло Христа «перебувало в труні», але душею Спаситель зійшов в пекло і вивів з нього душі праведників.